Kennisbank


Bestandsformaten

Bestandstypes

Bestandstypes/extensies zijn termen die horen bij de bestandsnaam. De extensie geeft de bestandssoort aan. Een Portable Document Format-bestand is bijvoorbeeld te herkennen aan de term ".pdf" en een foto bestand is te herkennen aan de term ".jpg". De bestandstypes staan altijd achter de bestandsnaam en wordt door middel van een punt gescheiden van de rest. Hieronder wat voorbeelden van bestandstypes.


JPG (JPEG) is een afkorting van Joint Photographic Experts Group. Het is de meest gebruikelijke manier van het opslaan van foto's.JPG wordt ook vaak gebruikt om foto's te versturen en om op internet te plaatsen etc.

PDF staat voor Portable Document Format. Een PDF bestand is erg veelzijdig. PDF is een bestandsindeling die gebruikt wordt voor het op een veilige manier overbrengen en presenteren van diverse documenten. Zowel in hoge resolutie (bijvoorbeeld voor een definitief grafisch bestand) of in lage resolutie (bijvoorbeeld een proefdruk van een grafisch bestand). PDF-bestanden zijn ook makkelijk te versturen via de e-mail.

PNG staat voor Portable Network Graphics. Je kunt PNG een beetje vergelijken met JPG. PNG is erg populair vanwege de ondersteuning van transparantie. Handig voor online gebruik.

GIF staat voor Graphics Interchange Format. GIF is een bestandsindeling voor het opslaan van afbeeldingen. Een GIF bestand wordt tegenwoordig vaak gebruikt voor het maken van bewegende plaatjes op internet.


Klik op afbeelding om te vergroten

Papierformaten

In de meeste gevallen wordt het papierformaat van drukwerk gebaseerd op een standaard papierformaat. Verreweg het populairste papierformaat is A4, dat onderdeel uitmaakt van de genormaliseerde A-formaten. De A-formaten beginnen bij het formaat A0 – dat met de afmetingen 841 x 1189 mm een oppervlakte heeft van precies 1 m2 – en loopt tot A10. Bij elk volgende formaat in de A-formaten wordt het formaat in de langste richting gehalveerd. Het formaat A1 is dus gelijk aan een half A0.

Papierdikte

Onze papiersoorten hebben de volgende diktes:
80/90/100/120 grams bankpost: plm. 0.1 mm
115/135 grams mat/gesatineerd mc: plm. 0.1 mm
250/300/400 grams mat/gesatineerd mc: plm. 0.25-0.35 mm

Din A formaten

Formaat Breedte x hoogte in mm's
A0 841 x 1189 mm
A1 594 x 841 mm
A2 420 x 594 mm
A3 420 x 297 mm
A4 210 x 297 mm
A5 148 x 210 mm
A6 105 x 148 mm
A7 74 x 105 mm
A8 52 x 74 mm
A9 37 x 52 mm
A10 26 x 37 mm

Adobe programma's

ReflexBlue werkt met Adobe programma's

InDesign is niet alleen voor ReflexBlue de beste keuze voor het samenstellen van drukopdrachten. Het is een wereldstandaard. Geen enkel zichzelf respecterende grafische ontwerper kan zonder de programma's van Adobe. Zo gebruiken we het onder andere voor het samenstellen van advertenties, brochures, folders en posters. In bijna 100% procent van opdrachten is Indesign het uitgelezen programma.

Maar Adobe is meer
Adobe heeft voor elke grafisch product wel een programma in huis. Zo zal Illustrator gebruikt worden voor het ontwerpen van bijvoorbeeld logo's. Een levensgroot voordeel is wel dat een logo wat ontworpen is in Illustrator voor veel doeleinden gebruikt kan worden. Het is zelfs mogelijk om een prachtig ontworpen logo rechtstreeks uit Illustrator te converteren naar een bestandsformaat wat je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een *png voor een perfect transparante afbeelding voor op je website. Nog een groot voordeel, en zeker niet de onbelangrijkste; een logo gemaakt in Illustrator is zonder ook maar enig verlies aan kwaliteit oneindig te vergroten of te verkleinen. Dat gaat met een .jpg of .png nooit lukken zonder verlies aan kwaliteit.


Pantone kleurenwaaier

Donwload hieronder kleurenwaaier

OVER KLEUREN

Wat de een turquoise noemt, noemt de ander aqua, blauw of misschien zelfs lichtblauw of zeeblauw. Wie professioneel met kleuren werkt, hanteert het PMS systeem. Dat is één van de standaarden die is ontwikkeld zodat drukkers en ontwerpers het over exact dezelfde kleur kunnen hebben. Wil jij een kleur kiezen? Download dan hieronder een overzichtje met beschikbare Pantone kleuren.